ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ 62ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ του ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (9-19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ),


Caesar must die” των Πάολο & Βιτόριο Ταβιάνι,
Just the wind” του Μπενς Φλιγκάουφ

ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2012-13
ΣΕ ΔΙΑΝΟΜΗ AMA FILMS


 

 

Η Χρυσή Άρκτος Καλύτερης Ταινίας του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, κατέληξε στο “Caesar must die” των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, δυο σπουδαίων Ιταλών σκηνοθετών που διανύουν την όγδοη δεκαετία της ζωής τους.

Η κάμερα των Ιταλών δημιουργών μπαίνει στη φυλακή Ρεμπίμπια, στα προάστια της Ρώμης, και καταγράφει την κουβέντα και τη διανομή των ρόλων, την οντισιόν, τις προετοιμασίες, και εντέλει το ανέβασμα της παράστασης “Ιούλιος Καίσαρας”, με πρωταγωνιστές πραγματικούς κρατούμενους των φυλακών.

Η ταινία διαρκεί 76 λεπτά, κι αποτελεί μια μεταφορά όλο συμβολισμούς, ένα πείραμα, ένα παιχνίδι αναμόρφωσης, ή καλύτερα ο άκρως ιδιαίτερος τρόπος προσέγγισης της ελευθερίας, με φόντο το περιβάλλον των φυλακών. Πως δηλαδή κλείνεται ο ρεαλισμός σε πλαίσια, και μεταγράφεται διαμέσου της τέχνης ενός κλασικού έργου του Σαίξπηρ.  Το Grand Prix Jury, ή αλλιώς η Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Ταινίας του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, δόθηκε στο σκληρό, κοινωνικό δράμα “Just the wind” του Ούγγρου σκηνοθέτη Μπενς Φλιγκάουφ.

Με όρους ντοκιουντράμα, και διάθεση κατάδειξης των κακώς κειμένων της ουγγρικής κοινωνίας, ο Φλιγκάουφ διεισδύει σε μια οικογένεια Ρομά, και την ακολουθεί στη διάρκεια της καθημερινότητας της.

Έχοντας προκαταβάλει ότι αφορμή για την ταινία αυτή ήταν οι ρατσιστικές επιθέσεις στους Ρομά της Ουγγαρίας, το 2008 και το 2009, ο πολυβραβευμένος δημιουργός “μαυρίζει” την εικόνα της πατρίδας του, μελετώντας συμπεριφορές, εξετάζοντας στάσεις, και ανοίγει έναν διάλογο για τη διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα, και τον σεβασμό στον άνθρωπο, στις σύγχρονες κοινωνίες της Δύσης.

Μια συμπαραγωγή Ουγγαρίας, Γερμανίας, Γαλλίας, διάρκειας 98 λεπτών. Πρωταγωνιστούν οι Lajos Sárkány, Katalin Toldi, Gyöngyi Lendvai, György Toldi.Νέος Τιμοκατάλογος

Η Αόρατη Ζωή της Ευριδίκης Γκουσμάο (A Vida Invisível / Invisible Life / La Vie d'Euridice Gusmao) (2019)

Κινηματογράφος ΑΣΤΥ