ΑΚΑΜΑΣ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ
AKAMAS

του Πανίκκου Χρυσάνθου

Υπόθεση: Κύπρος 1950: Ένας Τουρκοκύπριος, ο Ομέρης, είναι παραπαίδι σ' έναν Ελληνοκύπριο βοσκό. Ερωτεύεται την κόρη του, αλλά εκείνη, που θέλει να παντρευτεί έναν αγωνιστή, είναι δοσμένη σ' έναν αντάρτη της ΕΟΚΑ, που έχει το ψευδώνυμο Ευαγόρας. Ο Ομέρης, για να την κερδίσει, αποδέχεται να βοηθήσει την ΕΟΚΑ, να γίνει κι αυτός ήρωας στα μάτια της Ροδούς. Τελικά, ο Ευαγόρας προδίδεται από έναν Ελληνοκύπριο καταδότη και δολοφονείται από τους Άγγλους. Ο Ομέρης καταφέρνει και γίνεται ο ήρωας της Ροδούς, όμως βιώνουν τον έρωτά τους με φόντο την πολυτάραχη κυπριακή ιστορία: ΕΟΚΑ, ανεξαρτησία, συγκρούσεις του 1963, πραξικόπημα εισβολή και διαχωρισμός των Ελλήνων από τους Τούρκους.

Κυκλοφορία: 6/09/2007
Έρωτας με φόντο την κυπριακή ιστορία

Οι δύο νέοι παντρεύονται, αλλά ο Ομέρης δεν γίνεται αποδεχτός από την οικογένεια της Ροδούς, ενώ η τοπική κοινωνία εξεγείρεται εναντίον τους. Οι δύο νέοι βρίσκουν καταφύγιο στο χωριό του Ομέρη. Το 1975 αρνούνται ν' ακολουθήσουν τους Τουρκοκύπριους που φεύγουν στο βόρειο τμήμα του νησιού και επιλέγουν να ζήσουν, εντελώς μόνοι, σαν εξόριστοι, σ' ένα εγκαταλειμμένο τουρκοκυπριακό χωριό. Η ταινία που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα είναι σχεδόν εξολοκλήρου γυρισμένη στην περιοχή του Ακάμα και είναι μια ωδή στην κυπριακή φύση.

Η ταινία διατρέχει την ιστορία της Κύπρου από το 1950 μέχρι πρόσφατα, μέσα από το φακό του σκηνοθέτη της Πανίκου Χρυσάνθου, ο οποίος επέλεξε τον Ακάμα ως φυσικό σκηνικό για την πραγματική ιστορία δύο ανθρώπων, που προτίμησαν την ένωσή τους κόντρα στις κοινωνικές και εθνικές διαφορές και που πλήρωσαν αυτήν τους την αντίσταση με την κοινωνική απομόνωση.

Η ταινία παρουσιάστηκε με επιτυχία σε αρκετά Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στο Φεστιβάλ Βενετίας 2006 (Πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Los Angeles, όπου και διακρίθηκε, στο Οικολογικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ρόδου, ενώ παρουσιάστηκε και σε ειδική προβολή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Επίσημο Site : http://www.akamas-film.com/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σκηνοθεσία: Πανίκκος Χρυσάνθου
Σενάριο: Πανίκκος Χρυσάνθου
Ηθοποιοί: Κρίστοφερ Γκρέγκο, Αγνή Τσαγκαρίδου, Μιχάλης Τερλικκάς, Θοδωρής Μιχαηλίδης, Άλκης Κρητικός, Κούλλης Νικολάου, Λούσι Κρίστι
Μοντάζ : Θωμάς Καλλής
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Άντρας Γκέρο
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Χρονολογία παραγωγής: 2007
Χώρα παραγωγής: Κύπρος, Τουρκία, Ουγγαρία, Ελλάδα
Είδος: Κοινωνική
Εικόνα: Έγχρωμη
Γλώσσες: Ελληνικά (Κυπριακά), Τουρκικά, Αγγλικά
Ήχος: Dolby
Διάρκεια: 124'
Διανομή: AMAFILMS

 


Νέος Τιμοκατάλογος

Κινηματογράφος ΑΣΤΥ